Miten mielialahiriit hoidetaan

Yleiskatsaus mielialahäiriöihin

Mielialahäiriöitä on yleisesti. Ne vaikuttavat haitallisesti ihmisen hyvinvointiin ja elämäntapaan. Ne ovat erittäin yleisiä terveydellisiä ongelmia. Onneksi niitä voi hoitaa.

Tässä artikkelissa kerromme mielialahäiriöistä ja niiden hoitomuodoista:

Mielialahäiriöiden tyypit

Mielialahäiriöitä on monia erilaisia, kuten masennus ja ylivilkkaus. Ne voivat diagnosoida eri tavoin potilailta. On äärimmäisen tärkeää tunnistaa mielialahäiriön tyyppi ja ymmärtää miten sitä hoidetaan. On myös tärkeää tietää miten erilaiset mielialahäiriöt vaikuttavat henkilön terveyteen ja hyvinvointiin.

Masennusta voi hoitaa luonnollisilla elintapojen muutoksilla, kuten stressinhallintatekniikoiden harjoittamisella. Voi olla tarpeen myös lääkehoitoa, kuten psykologien ryhmaterapiaa, terapeuttista haastattelua ja luottamuksellista terapiaa. Psykiatrisessa hoidossa voi myös saada pienimuotoista lääkehoitoa.

Ylivilkkautta kokevien henkilöiden tulisi harkita:

  • Kyberneettistä liikuntaa ja fysioterapeutin ohjaamaa ruokavalio-osioa
  • Geerografiasta perustuvaa terapiaa
  • Sosiaalisia taitoja
  • Sekulaatioon perustuvaa luottamusta terapeutin kanssa
  • Pysyvää syljestämisen muutosta
  • Voimakas harjoittaminen, ugooh-tuufodcpuiur5#¢awneaclacq3-keinot ja woot-keinot

Mielialahäiriöiden oireet

Mielialahäiriöiden oireet vaihtelevat. Ne riippuvat häiriön tyypistä ja vakavuudesta. Useimmissa tapauksissa sisältää alentunut tai ylirasittunut mieliala. Myös tunnetilan toiminnot muuttuvat, esim. uni, ahdistus ja syöminen.

Seuraavassa joitakin yleisiä oireita:

  • Depressio: alentunut/masentunut mieliala; ärtyneisyys; unettomuus/liikaa nukkuminen; voimattomuus; itseruoskinta; alhaisen arvoinen itsetunto; lyhytkestoiset muistiongelmat.
  • Bipolaaritakaukset: dramaattiset mielialan vaihtelut; energiatason muutokset; elonkiihdytysjaksot.
  • Skitsofrenia: harhaanjohtavat uskomukset; tehtävien tekemisen vaikeus; vihamielinen toiminta; pelko terveelliselle henkilölle.
  • Sosiaalisen ahdistuneisuushäiriön (SAD): heikkousperusteinen häirintä; itsetunnon alentuminen; epäilyttävät olotilat; pelko tilanteista.

Lääkkeet

Lääkitys on yleinen tapa hoitaa mielialahäiriöitä. Lääkkeet voivat lievittää ahdistusta, väsymystä ja masennusta. Lääkärit määräävät lääkkeet, jotka sopivat oireiden ja vaikutusten hoitamiseen.

Tässä osassa puhutaan lääkkeiden hyödyistä ja haitoista. Jokaisella mielialahäiriöllä olevalla tulisi harkita näitä.

Mielialahäiriöiden lääkkeiden tyypit

Mielialahäiriöiden hoitoon käytetään useita eri lääkkeitä. Nämä auttavat mukauttamaan potilaan yksilöllisiä tarpeita ja rajoittamaan niitä. Hoito voi sisältää seuraavia lääketyyppejä:

  • Antidepressantit: Näitä käytetään masentuneisuuden oireiden lievittämiseen ja spesifisten aineiden tuottamisen parantamiseen. Yleisimmin käytettyjä ovat SSRI, selektiiviset serotoniinin palautus-estäjät, TCAs, tiettyihin trisyylisiin antidepresseihin, MAOIs, monoamiinioksidaasin estäjiin ja SNRIit, selektiivisiin noradrenaliinisoluihin soveltuviin estoadepressereihin. Melatoniinin agonisteja ja antagonisteja on myös erityispainotteisella paikalla.
  • Masennuslääkkeet: Näitä ovat esimerkiksi pregabaliini (Lyrica), ginkgo biloba (Ginkgo Biloba) ja sitraali (St John’s Wort). Ne lievittävät oireita vähemmän kuin raskaammat antidepressaatit.
  • Bentsodiatsepiinit: Nämä ovat ryhmä bentsodiatsepiineja, joiden tehtävänä on helpottaa ahdistuneisuuden oireita, vähentää hermoston kalvon toimintaa ja unohtamista. Useimpia tähän ryhmään kuuluvia lääkevalmisteita ovat mm. Valium, Xanax ja Librium.

Useimmissa tapauksissa mielialahäiriöiden hoitoon tarvitaan yhdistelmähoitoa. Tämä voi sisältää erilaisia ​​lääkevalmisteita ja psykoosilääkkeitä. Tarpeen vaatiessa voidaan yhdistää joitakin näistä suunniteltuun hoitoon.

Mielialahäiriöiden lääkkeiden sivuvaikutukset

Mielialahäiriöiden lääkkeillä on joitain yhteisiä sivuvaikutuksia. Ne voidaan jakaa kolmeen eri ryhmään:

  • Fyysiset sivuvaikutukset ovat pahoinvointi, masennus, lihasjännitys, veripaineen nousu ja nesteiden kertyminen.
  • Emotionaaliset sivuvaikutukset liittyvät vaihteleviin mielialan vaihteluihin, jotka voivat aiheuttaa ahdistusta tai levottomuutta.
  • Kognitiivisista häiriöistä seuraa heikentynyttä tiedonkalastus- ja ajatteluprosessia, muistin tai hahmottamiskyvyn heikkenemistä.

Psykoterapia

Psykoterapia on lääketieteellinen hoitomuoto. Se auttaa häiriöiden hoidossa. Potilas oppii tunnistamaan omat psyykkiset toimintamallinsa ja muuttamaan niitä tarvittaessa.

Psykoterapiassa on keskusteleva vuorovaikutus potilaan ja terapeutin välillä. Tavoitteena on auttaa potilasta saavuttamaan emotionaalisia ja käyttäytymiseen liittyviä tavoitteita.

Kognitiivinen käyttäytymisterapia

Kognitiivinen käyttäytymisterapia (KBT) on psykologisen hoidon johtava menetelmä. Se käytetään mielenterveyshäiriöiden hoitoon. Potilaat saavat tästä mahdollisuuden oppia tavoista, joilla hallita omia tunteitaan. Lisäksi he löytävät ongelmien ratkaisemiseen tehokkaampia tapoja. KBT-lähestymistapa huomioi yksilön arvot ja uskomukset. Se korostaa persoonallisuuden ymmärtämistä ja yksilön vastuunottoa sairauden hoidossa.

KBT etsii syitetyyppisiin tarkasteltaviin mielialahäiriöihin sekundaarisia toimintastrategioita. Ne liittyvät keskeisesti potilaan subjektiivisen maailmankuvan muodostamiseen. Psykoedukaatio tarjoaa potilaalle tietoa sairaudestaan. Se sisältää psyykkologisen toimintaohjeiden lukemisen lisäksi strategioiden harjoittelua. Esimerkiksi:

  • Itselmurha-ajatusten epämuuttamista
  • Välillise panic cron -hyvien tapojen opettamista.

Interpersonaalinen terapia

Interpersonaalinen terapia on kognitiivisen psykoterapian muoto, joka korostaa yhteistyötä. Se on suunniteltu auttamaan ihmisiä ymmärtämään itseään ja toimimaan suhteissa, työssä, kouluissa ja muissa tilanteissa. Terapeutin ja asiakkaan välillä on aktiivinen vuorovaikutus. Asiakas oppii vastaamaan sitoutuneesti itseensä ja toisiin.

Tavoitteena on kehittää uusia luovia ja elinympäristöön sopivia suhteita. Nämä perustuvat sosiaaliseen joustavuuteen ja tasapainoon. Ihmiset oppivat tunnistamaan omat vahvuutensa ja puutteensa, reflektoimaan omaa toimintaa ja omaksumaan vastuun omasta elämästään.

Sähköinen käyttäytymisterapia

Sähköinen käyttäytymisterapia (EBT) on hoitomuoto monille mielenterveysongelmille, kuten masennukselle, ahdistukselle ja pakko-oireille. Se perustuu tutkimukseen ja teorioihin. Harjoitukset ja terapian istunnot kuuluvat EBT:n osaksi.

Terapeutti auttaa potilasta positiivisiin ajatuksiin ja toimintatapoihin. Hän ohjaa myös työskentelyn aikana opittavien taitojen suhteen, kuten auttamiseen itseohjautuvuuteen, arvostavuuteen ja socialisaatioon. Tutkittu teoreettinen pohja ja aikaansaava ohjaus tekevät EBT:stä tehokkaan.

Muut hoitomenetelmät

Lääkkeiden käyttö ei ole ainoa hoitomuoto mielialahäiriöille. On olemassa muutamia menetelmiä, joilla täydennetään hoitoa. Tässä osassa kerromme niistä. Käsittelemme myös niiden hyötyjä mielialahäiriön hoidossa.

Liikunta

Liikunta on vahvasti yhteydessä mielenterveyden edistämiseen ja mielialahäiriöiden hoidossa. Tutkimustulokset osoittavat, että liikunta voi auttaa lievittämään masennusta, ahdistusta, paniikkia ja vihaa. Liikunta voi lisätä erilaisia kemiallisia aineita, kuten endorfiinia ja serotoniinia, joita voi olla luonnollisesti ja joilla voi olla positiivinen vaikutus humoristasi.

Aloittaessasi harjoitellessa liikuntaa hoitona, etsi turvallinen tilaisuus saadaksesi ohjausta tai harkitse oikeanlaista laitteistoa itseharjoittelulle. Kotihoitoon liittyy monia etuja, kun laitteet ovat kotona: alhainen stressitaso, matala riskitaso ja henkilökohtainen motiivi löytää sinulle parhaiten sopivia ratkaisuja.

Liikunnan turvallisuus on olennaista; varmista, ettet mene äkillisiin liikkeisiin tai painostu liiaksi lihasten ylikuormituksesta johtuvalle loukkaantumiselle ennen harjoittelusi aloittamista. Kun olet oppinut kuinka turvallisesti harjoitella, voit luoda rutiinia taaksepäin suoritettavalle toiminnalle: aseta arvoja seurattaville suoritusparametreille ja aseta erityisiä sopimuksia itsellesi siitä, miten tehty työ tulisi noudattaa.

Liikunta tulisi punnita motivation tuomien hyötyjen ja uupumuksen välillä. Varmista, että arvosi vastaavat sitoutumistasi henkilökohtaiseen ohjaukseen optimaalisella mitoituksella ja persoonallisella laadulla, jotta voit saavuttaa “parhaan mahdollisen itsesi“. Hyvinvoinnin pitämiseksi yllä useiden erilaisten tuotteiden avulla.

Ruokavalio

Ruokavalio voi auttaa hallitsemaan mielenterveysongelmia. Stressi ja emotionaalinen syöminen ovat yleisiä ongelmia. Aliravitseva ja epäterveellinen ruokavalio sekä toistuvan aterian ja vaeltelevan ravinnon ylittäminen voivat johtua herkkyydestä tunteisiin.

Elintarvikkeet vaikuttavat mielialaan. Valinnoilla voimme tehostaa tai rajoittaa hormonien normaalia toimintaa ja vahvistaa mielialahäiriöiden hoitoa. Monityydyttymättömiin rasvoihin ja pehmeisiin kaloihin perustuvilla ruokasuosituksilla voimme saavuttaa “mind-body-sitaation“. Vältämme depressiolle alttiita elintarvikkeita, kuten suolaisia herkkuja ja vitamiineja.

Monipuolinen ruokavalio auttaa poistamaan turkkilaisen teetason alapuolelta hermostuneisuutta ja masennusta. Kuitupitoinen ruokavalio vähentää hyper glycemia tuottavan hyödyntämiskyvyn ja hillitsee vavorstoiminnasta aiheutuvia sairauksia.

Muut holistiset hoitomenetelmät

Holistiset hoitomenetelmät yrittävät etsiä ja poistaa stressitekijöitä. Tämä voi estää vakavia terveysongelmia ja huonoa terveyttä. Ne auttavat palauttamaan liikkuvuutta ja selkeyttä, parantaa hyvinvointia. Kaikille ikäryhmille, sukupuolille ja taustoille on hyötyä.

Esimerkkejä holistisista hoitomenetelmistä: akupunktio, jooga, taiji-muutos, aviomies-rakastava terapia (EMT), pelkoa valita menettely, hieronta hoitoja (esim. shiatsu), fysikaalinen terapia (PT) ja osteopaattinen manipulaatio. Nestaattinen terapeutti auttaa rentoutumaan stressitekijöistä. Yksilön sessioissa tai ryhmissä.

Kasvava mielenkiinto todelliseen holismin edustajiin ajaa psykiatriaa “integrativo” tarkoittaneisiin ammatillisiin standardeihin. Holismi vaatii alueella omistautumista tutkia kaikkia olemassa olevia parantavia menetelmiä. Ennen hoitoja tarvitaan psyykkinen arviointi.

Frequently Asked Questions

Q1: Mitä mielialahäiriöt ovat?

A1: Mielialahäiriö on psykologinen sairaus, joka ilmenee epänormaalina mielialanvaihteluna, joka voi aiheuttaa masennusta, pelkoa, ärtyneisyyttä ja ahdistusta.

Q2: Miten mielialahäiriöt hoidetaan?

A2: Mielialahäiriöitä voidaan hoitaa lääkkeiden, psykoterapian ja muiden hoitomenetelmien avulla.

Q3: Kuinka mielialahäiriö voidaan estää?

A3: Mielialahäiriöiden ehkäisyyn kuuluu stressinhallinta, terveellinen elämäntapa, tasapainoinen ravitsemus ja säännöllinen liikunta.

You may also like...